Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

«Όταν ο Μεταξάς πολέμησε κατά του Αλή-Πασά…»

Βάζω στοίχημα ότι ο περισσότερος κόσμος και συγκεκριμένα η νεολαία δεν ξέρει τι ακριβώς γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου. Οι παππούδες μας εννοείται πως θα ξέρουνε, εκτός αν ξέχασαν σε ποιο πόλεμο αγωνίστηκαν!!!
Αν ρωτήσεις ένα σχολιαρόπαιδο «τι σημαίνει για σένα ή τι ξέρεις για την 28η Οκτωβρίου;» θα σου πει : κάνουμε παρέλαση, χάνουμε ώρες από το σχολείο για να κάνουμε πρόβες, μας χαρτζιλικώνουν οι γιαγιάδες επειδή μας καμάρωσαν και φυσικά την επόμενη μέρα χάνουμε πάλι μάθημα επειδή πάμε εκδρομή. Για κάποιους ενήλικες σημαίνει πολλά κορίτσια με μίνι φούστες και δικαιολογημένη κοπάνα από την δουλειά, για κάποιους μαγαζάτορες μεγάλες εισπράξεις και πρόφαση για πάρτι και για κάποιους τηλεορασάκηδες η «υπολοχαγός Νατάσσα» και ο Μάνος Κατράκης στις οθόνες τους.
Δύο μεγάλες εθνικές γιορτές έχουμε όλες και όλες στην Ελλάδα, τόσο δύσκολο είναι να μάθουμε πότε είπε το μεγάλο «όχι» ο Μεταξάς και πότε ξεκίνησε η επανάσταση ενάντια στους Τούρκους; Δεν είπαμε να ξέρουμε σε ποιο ποτάμι έπλυνε η Μπουμπουλίνα τα ρούχα της και ποια χρώματα του πήγαιναν καλύτερα, του Μουσολίνι…
Το ότι ο Μεταξάς είπε το περίφημο «ΟΧΙ» στους Ιταλούς στις 28 Οκτωβρίου 1940 και ότι οι Έλληνες κήρυξαν επανάσταση στις 25 Μαρτίου 1821 είναι αδύνατο να το θυμόμαστε. Το πότε όμως έχει γενέθλια η Κοκκίνου, ο Ρέμος και η Madonna το θεωρούμε απαράδεκτο να μην το ξέρουμε.
Σε ένα παιχνίδι γνώσεων υπάρχει η ερώτηση «Τι επαγγέλονταν ο Αθανάσιος Διάκος;» η απάντηση είναι η προφανής. Διάκος και όχι στρατηγός, κατασκευαστής όπλων και το ακόμα πιο κουφό εφευρέτης. Στο ίδιο παιχνίδι υπήρχε το ερώτημα «Τι έχει σπουδάσει η Δέσποινα Βανδή;», η ομόφωνη απάντηση ήταν φιλολογία και συμπτωματικά ήταν και η σωστή!!! Τα συμπεράσματα που προκύπτουν, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα αναφέρω.
Και για όλη αυτή την «ανιστόρητη» κατάντιά μας θα επιρρίψω ευθύνες στους γνωστούς ένοχους. Στην τηλεόραση, κυρίως την ιδιωτική που θυμάται να κάνει αναφορά στα ιστορικά γεγονότα μόνο όταν πλησιάζουν οι «επετειακές» ημέρες. Στην ασύστολη και κατά βάση άχρηστη χρήση του internet δηλαδή τα παιχνίδια, το διαδικτυακό καμάκι και δεν συμμαζεύεται. Και τέλος στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Μην πιέζεται τα παιδιά να διαβάσουν κάτι που δεν θέλουν με το ζόρι. Θα το αποστηθίσουν και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις θα το ξεχάσουν. Βρείτε κάποιον τρόπο να τους προξενήσετε αλλιώς το ενδιαφέρον τους.
Εξάλλου δεν χρειάζεται να είσαι ο Παπαρηγόπουλος για να ξέρεις ιστορία. Ούτε να ξέρεις με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια τι συνέβη κάποτε σε έναν σκοτεινό-βαρετό αιώνα. Την ιστορία του τόπου μας πρέπει να μάθουμε να την διαβάζουμε με αγάπη και ενδιαφέρον και όχι επειδή μας την επέβαλε κάποιος καθηγητής ή οι γονείς μας. Να είμαστε σε θέση να κρίνουμε σωστές και λανθασμένες κινήσεις.
Η μελέτη της ιστορίας μπορεί να συντελέσει στη διόρθωση του βίου των ανθρώπων, γιατί απ’ αυτή ποριζόμαστε πολλά και σοφά βιοτικά διδάγματα. Πολύβιος.
Κοσμίδου Χρύσα
kosmidoyxrysa@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter
Poker Blog